Am acum ocazia să prezint un review pentru modelul LG 32LH530V, care este un televizor non-smart, dar vine cu ceva in plus: Game TV.
Înainte de începe, aș dori sa punctez câteva aspecte.
Am observat o tendință în rândul cumpărătorilor de a achiziționa televizoare simple, non smart, fără multe briz-briz-uri.
Să nu fiți surprinși, dar încă există multe CRT-uri care așteaptă a fi înlocuite sau multe locuri în dormitoare, bucătării sau alte încăperi care încă își așteaptă televizorul LED potrivit.
Bun, așadar, există o categorie de cumpărători care nu sunt interesați de smart tv-uri, sisteme de operare care mai de care mai sofisticate, aplicații, playere multimedia...etc. Dacă eliminăm toate aceste aspecte dintr-un televizor actual "modern", elementele ce mai contează pentru alegerea unui televizor sunt panelul, calitatea sistemului audio, ușurința în utilizare și, nu în ultimul rând, prețul.
Cu alte cuvinte, încerc să mă transpun în postura unui cumpărător care dorește sa utilizeze televizorul ca să vizioneze programele TV.
O sa vedeți, pe piață, găsiți o sumedenie de modele care intră în aceasta categorie. Mai mult decât atât, am observat o explozie de "brand"-uri noi ce oferă televizoare la prețuri mai mult decât atractive.
În acest context, și accentuez acest aspect, diferența o face (din punctul meu de vedere) panelul, calitatea construcției și standardele TV suportate, respectiv, existența unui slot CI+ pentru recepția canalelor codificate.
Dacă mai vreau sa conectez acel TV și la un PC, consola sau un sistem multimedia, cu atât mai mult contează calitatea panelului.
Să nu vă așteptați ca producătorii consacrați să integreze în modelele ieftine, entry level, cele mai bune panel-uri și ultimele tehnologii în domeniu.
Practic o sa regăsiți panel-urile/tehnologiile consacrate care și-au dovedit fiabilitatea în timp, adaptate la noile cerințe.
Probabil știți, nu trebuie să mai amintesc, LG are, în continuare, un cuvânt greu de spus în acest domeniu. Sunt producători de panel-uri, produse care la rândul lor sunt integrate și în alte modele de televizoare realizate de alte branduri consacrate (nu vreau sa dau nume). Panel-urile IPS sunt recunoscute pentru acuratețea culorilor și unghiul larg de vizibilitate.
Dacă vă aduceți aminte, și în 2015 am avut un review dedicat unui model entry-level, model care s-a dovedit a fi o alegere inspirată.
În spiritul tradiției, mă aștept, ca și în modelul ales pentru acest review sa regăsesc un panel bun la fel cum s-a întâmplat în anul precedent.
După expunerea de mai sus, pot afirma ca rețeta pentru alegerea unui model entry-level, este următoarea:
- un panel FullHD IPS
- standarde TV implementate
- conectivitate
- construcție robustă, de calitate
- preț competitiv
iar dacă, regăsim și altceva în plus, cu atât mai bine.
La cele de mai sus, s-a adăugat și specificația Game TV ... și iată, s-a născut acest review.
Vezi care este pretul acum:
32LH530V 43LH541V
O precizare în plus. Televizorul fiind Game TV este nevoie și de un accesoriu pentru a utiliza jocurile, doar nu o să butonez telecomanda pentru asta.
LG s-a gândit și la acest lucru și a accesorizat aceste tipuri de televizoare cu un gamepad AN-GR700 compatibil Game TV. De regulă, acest gamepad se achiziționează separat dar eu am avut șansa de a prinde promoția prin care a fost oferit cadou împreună cu televizorul. Mai multe despre aceasta "telecomandă", în secțiunea dedicată.
Specificații
Această serie este construită în jurul unei arhitecturi hardware având codificarea M1A+ cu un sistem de operare lite, foarte asemanator cu webOS. Cert este ca am descoperit la acest TV o interfață utilizator total diferită față de ce era până acum pe sistemele entry-level de la LG.
Panelul este Direct LED FullHD IPS cu un unghi foarte bun de vizibilitate. Are o frecvență nativă de 50Hz si un PMI (Picture Mastering Index) de 900.
Pe partea de imagine mai vine cu Triple XD Engine, Active Noise Reduction și Dynamic Color Enhancer.
Sistemul audio este format din 2 difuzoare 2 x 10W. Regăsim și tehnologiile Clear Voice si Virtual Sound.
Pe partea de recepție TV are tot ce se poate implementa, adică regăsim standardele:
tuner analogic
DVB-C - recepție programe cablu
DVB-T2 - recepție programe digitale transmise terestru
DVB-S2 - recepție programe digitale transmise prin satelit
Slot Card CI+ versiunea 1.3
Pe partea de conectivitate voi detalia în secțiunea corespunzatoare.
Sa nu uităm că este un Game TV, adică are cateva joculețe implementate nativ. Se pot si instala alte jocuri de pe site lge.com/ro
Interesant este faptul ca această serie are și DVR, adică posibilitatea de înregistrare a emisiunilor pe suport extern (Hard Disk conectat pe USB).
Mai are, deasemenea, și un player multimedia integrat, capabil să redea fișiere multimedia de pe un HDD/Stick conectat pe USB.
Standarde suportate de acest player:
video:
.asf, .wmv
.divx, .avi: [codec MPEG-2, MPEG-4 Part2, DivX3.11, DivX4, DivX5,DivX6, XViD, H.264/AVC, Motion JPEG]
.mp4, .m4v, .mov: [codec MPEG-2, H.264/AVC, MPEG-4 Part2, XViD]
.mkv: [codec MPEG-2, MPEG-4 Part2, XViD, H.264/AVC]
.vob: [codec MPEG-1, MPEG-2]
.mpg, .mpeg, .mpe [codec MPEG-1, MPEG-2
.dat: [codec MPEG-1, MPEG-2]
.flv: [codec Sorenson H.263, H.264/AVC]
decodare audio: WMA Standard, WMA9(Pro), MP3, AAC, AC3, HE-AAC, LPCM, ADPCM, MPEG-1 Layer I, II, MPEG-1 Layer III (MP3), Dolby Digital
Dacă interesează dimensiunile, amintesc:
Grosime:
- în zona cea mai subțire: 20mm
- în zona cea proeminentă: 72mm
Dimensiuni fără stand: 733mmx436mmx72mm
Dimensiuni cu stand: 733*483*170
Sistem de prindere pe perete VESA 200x200
Vezi care este pretul acum:
32LH530V 43LH541V
Despachetare și asamblare
Am ridicat coletul de la curier. Și de această dată, coletul a ajuns în bune condiții.
Curiozitatea a fost imensă. Am scos panelul din cutie.
Observați că nu este un televizor slim. Nici nu mă așteptam la asta. Panelul este DirectLED, cu led-urile de iluminare dispuse în spatele panel-ului. În schimb, acest tip de panel îmi crează siguranța că ecranul va avea o luminozitate constantă pe toată suprafața lui. O să vedem dacă se și concretizează.
Am mai remarcat prezența unui set de butoane de tip click dispuse în partea de jos a tv-ului. Joystick-ul prezent la seriile superioare a fost înlocuit cu un set de butoane. LG merge in continuare pe dispunerea acestora în partea de jos, sub siglă.
Vă mai ofer o poză cu dispunerea difuzoarelor și lăcașul pentru prinderea tălpilor suport.
Pe lângă panel, în pachet, am mai găsit și următoarele:
Cum ziceam pe la începutul articolului, suplimentar am primit si o telecomandă de tip gamepad.
Se pare ca a devenit o obișnuință sistemul suport format din 2 tălpi atașate de televizor. Nici acest model nu face excepție.
În acest caz, dimensiunea mai mica a televizorului (mă refer la ecranul de 80 cm) face ca distanța dintre suporți să nu fie deranjată la așezarea televizorului pe o măsuță.
Sistemul de prindere pe perete este VESA 200x200 .
Dacă te interesează si un suport pentru acest TV, ai posibilitatea să alegi unul dintre ACESTE modele.
Asamblare
Acum, dacă am reușit sa asamblăm componentele, ar fi cazul să avem o imagine de ansamblu al acestuia, din mai multe unghiuri:
Televizorul arată bine, are o construcție robustă și este foarte bine finisat. Are un design și o cromatică care oferă un aspect 'metalic'. Mai este de remarcat și textura frumoasă a materialului din spatele ecranului, dar nu știu în ce măsură contează acest aspect.
Deși nu este un televizor subțire, nu este deloc deranjant acest aspect.
Conectivitate
M-a surprins în mod plăcut câteva facilități, pe care, sincer să fiu, nu mă așteptam să le regăsesc la această serie. Este vorba de intrare RF satelit și DVR-ul integrat.
Să le luăm pe rând. Deci, la aceste modele avem:
- tuner analogic si digital DVB-T2, DVB-C, DVB-S2
- slot card CI+ 1.3
- video componente si SCART
- 2 porturi HDMI
- 1 port USB 2.0 prin care se poate atașa un HDD/Stick la tv pentru redare de conținut multimedia sau înregistrare de emisiuni.
Accesorii
După cum ne-am așteptat tv-ul vine însoțit de telecomanda standard:
Bonus, am primit si telecomanda gamepad LG AN -GR700 .
Acest GamePad este o telecomandă standard cu alte butoane, dispuse într-o manieră ergonomică pentru jocuri.
Afirm că este o telecomandă, întrucât transmiterea comenzilor spre televizor se face prin infraroșu.
Cele doua telecomenzi, împreună, arată așa
Prima impresie
După ce m-am jucat puțin cu acest TV, vin cu un prim set de impresii:
Nu pot să nu remarc interfața asemănătoare webOS, cu carduri gen aplicații. Până și setările sau afișarea informațiilor despre programul TV sau transmisie îmi este foarte familiară (webOS like). În plus, ca să zic așa, sistemul de operare simplu, face ca timpul de reacție al televizorului la comenzi sa fie instant . Comparativ cu modelele anilor precedenți diferența este copleșitoare.
Telecomenzile au un unghi de acțiune foarte bun.
Am mai remarcat calitatea excelentă a imaginii fără a necesita reglaje suplimentare. Am setat doar modul Eco pe mediu (era pe minim).
Panel-ul este iluminat uniform, nu are nici urmă de clouding/bleeding. Imaginile în mișscare se vad bine.
Sunetul este de calitate.
Jocurile sunt simple, pentru copii. Există și posibilitatea de a instala jocuri de pe un stick, din cele disponibile pentru download de pe site-ul producătorului.
Player multimedia integrat cu posibilitatea de a reda conținutul unui HDD sau stick conectat pe usb.
La minusuri am să trec lipsa decodării sunetului DTS. Dacă aveți astfel de filme va trebui să le prelucrați în alt format.
Pentru cei interesați are și înregistrare (DVR) pe suport extern.
O facilitate nou introdusă este posibilitatea de export/import a listei de canale.
Vezi care este pretul acum:
32LH530V 43LH541V
Punerea în funcțiune
Vă dați seama ca abia am așteptat să pornesc acest televizor, nu prin prisma specificațiilor ci, din dorința de a vedea ce oferă această serie.
Prima pornire / setarea inițială este foarte asemănătoare cu procedura existentă pe seriile mai mari. Așa cum ziceam mai sus, interfața îmi crează un sentiment de deja-vu (webOS).
Primii pași constau în setarea regiunii și a limbii utilizate.
Urmează setarea programelor TV recepționate. Eu am furnizor de cablu RDS și am setat TV-ul ca atare.
Întrucât am introdus si CAM Card-ul DIGI, imediat după terminarea scanării programelor, tv-ul a lansat și procedura de inițializare a acestui modul.
O facilitate mult apreciată este posibilitatea exportului și a importului listei de canale sub forma unui fișier pe un stick.
De notat este faptul că regăsim această facilitate ca "standard de serie" aproape pe toate modelele LG 2016.
Gata. Avem un tv perfect funcțional. Ce mi-a plăcut la acest model, și cred că va fi un aspect apreciat de cei care vor cumpăra acest tv, este faptul ca setările și reglajele sunt adecvate. Nu am considerat necesar să modific setările imaginii. Am setat doar modul Eco pe mediu.
De asemenea, mi-a plăcut foarte mult interfața. Repet....nu mă așteptam la această serie. Este identică cu cea din webOS.
În avans, câteva imagini cu setări de imagine:
La fel și afișarea informațiilor despre programul TV. A dispărut acea bandă fără transparență, locul ei fiind luat de zone translucide cu informațiile relevante, accesibile prin apăsarea a 2 butoane: Info și OK .
Imaginea afișată este excelentă. Luminozitatea este in regula dacă am setat modul Eco pe mediu iar temperatura culorilor mi se pare potrivită.
Să vedem concret:
Să nu uităm ca TV-ul este Game. Adică vine cu 3 joculețe preinstalate.
Vezi care este pretul acum:
32LH530V 43LH541V
Setări și opțiuni
Așa cum afirmam mai sus, interfața este foarte asemănătoare cu cea din webOS. Paleta de setări este mult mai complexă față de ce regăseam până acum pe aceste modele.
Pe partea de setări am să încep prezentarea opțiunilor regăsite în secțiunea de setare a imaginii.
După cum veți observa, nu am făcut multe modificări față de ce setările inițiale.
Se pot seta atât valorile individuale pentru intensitatea Led-urilor, luminozitate, contrast sau claritate, respectiv modificarea temperaturii culorilor, pe de o parte, precum și stabilirea unor parametri de procesare a imaginii.
Imaginea afișată este excelentă. Nu am considerat necesar să mai modific nicio valoare din cele prestabilite, cu excepția setării ECO.
Bineînțeles, fiecare își poate ajusta setările după preferință. Totul ține de gusturi.
Vezi care este pretul acum:
32LH530V 43LH541V
În ce privește sunetul, avem și aici o serie de setări care se pot face. Nu pot să afirm că sunetul este destul de bun. Nu poate fi comparat cu sistemul audio de pe seriile mai mari, dar face față doleanțelor unui utilizator obișnuit. Volumul mai proeminent al carcasei avantajează acustica sistemul audio iar construcția robustă preîntâmpină apariția de sunete/vibrații/rezonanțe nedorite la volum mai mare.
Alte setări și opțiuni sunt pe partea de programe, mai sunt câteva setări generale și despre accesibilitate
Acum vom intra puțin și în sfera Smart tv-urilor. De ce ? Pentru că această serie se inspiră de la frații mai mari și împrumută câteva aspecte, cum ar fi, sistemul de carduri pentru aplicații.
Așa cum vedem în următoarea imagine, în partea de jos, se evidențiază o lista de opțiuni, accesibile prin butonul "SMART" (căsuța) de pe telecomandă.
Printre aceste aplicații/card-uri avem:
- acces la un set de setări rapide
-ghid tv
- lista de programe
- aplicație pentru gestionarea programelor
- jocuri TV. Există o listă de joculețe simple preinstalate și mai există posibilitatea de a descărca altele de pe site producătorului.
Media player
Știu că abia așteptați să vedeți cum funcționează aplicația pentru redarea conținutului multimedia.
Cu această ocazie vom face și un test de imagine.
Așadar am conectat un HDD extern care se alimentează direct prin USB. Nicio problemă de funcționare. Are suficient curent pentru funcționare.
Dacă aveți nevoie de un Hard Disk extern va recomand un Western Digital din această listă .
Accesăm aplicația și vedem conținutul HDD.
Pe acest HDD am și câteva fișiere imagine cu ajutorul cărora pot sa fac câteva teste de imagine.
Din testele făcute, și am încercat să surprind cât mai bine și acest aspect, imaginea afișată pe ecran este uniformă, fără efecte nedorite de clouding/bleeding. Iluminarea neuniformă a ecranului este poate apare chiar și la panelurile de tip Direct LED, cum este acest model. Se pare ca televizorul din acest review, și implicit modelele acestei serii au un panel bine realizat.
Vedeți acest lucru în imaginea de mai sus cu imaginea gri în full screen. Pentru a testa iluminarea panelului am setat timpul de expunere al aparatului foto pe o valoare mai mare.
În cele ce urmează am să trec în revistă principalele setări ale playerului.
Observați cum arată opțiunile afișate pe ecran. Testele sunt făcute pe un fișier .mkv .
Primul lucru remarcat este că playerul recunoaște implicit subtitrarea dar trebuie setat codul de pagină pe Latin2 pentru a afișa corect diacriticele.
Setările de imagine sunt foarte asemănătoare cu cele pentru programele TV. Opțiunile de meniu sunt practic un set ceva mai restrâns din cele afișate pentru canalele TV.
Înainte de începe, aș dori sa punctez câteva aspecte.
Am observat o tendință în rândul cumpărătorilor de a achiziționa televizoare simple, non smart, fără multe briz-briz-uri.
Să nu fiți surprinși, dar încă există multe CRT-uri care așteaptă a fi înlocuite sau multe locuri în dormitoare, bucătării sau alte încăperi care încă își așteaptă televizorul LED potrivit.
Bun, așadar, există o categorie de cumpărători care nu sunt interesați de smart tv-uri, sisteme de operare care mai de care mai sofisticate, aplicații, playere multimedia...etc. Dacă eliminăm toate aceste aspecte dintr-un televizor actual "modern", elementele ce mai contează pentru alegerea unui televizor sunt panelul, calitatea sistemului audio, ușurința în utilizare și, nu în ultimul rând, prețul.
Cu alte cuvinte, încerc să mă transpun în postura unui cumpărător care dorește sa utilizeze televizorul ca să vizioneze programele TV.
O sa vedeți, pe piață, găsiți o sumedenie de modele care intră în aceasta categorie. Mai mult decât atât, am observat o explozie de "brand"-uri noi ce oferă televizoare la prețuri mai mult decât atractive.
În acest context, și accentuez acest aspect, diferența o face (din punctul meu de vedere) panelul, calitatea construcției și standardele TV suportate, respectiv, existența unui slot CI+ pentru recepția canalelor codificate.
Dacă mai vreau sa conectez acel TV și la un PC, consola sau un sistem multimedia, cu atât mai mult contează calitatea panelului.
Să nu vă așteptați ca producătorii consacrați să integreze în modelele ieftine, entry level, cele mai bune panel-uri și ultimele tehnologii în domeniu.
Practic o sa regăsiți panel-urile/tehnologiile consacrate care și-au dovedit fiabilitatea în timp, adaptate la noile cerințe.
Probabil știți, nu trebuie să mai amintesc, LG are, în continuare, un cuvânt greu de spus în acest domeniu. Sunt producători de panel-uri, produse care la rândul lor sunt integrate și în alte modele de televizoare realizate de alte branduri consacrate (nu vreau sa dau nume). Panel-urile IPS sunt recunoscute pentru acuratețea culorilor și unghiul larg de vizibilitate.
Dacă vă aduceți aminte, și în 2015 am avut un review dedicat unui model entry-level, model care s-a dovedit a fi o alegere inspirată.
În spiritul tradiției, mă aștept, ca și în modelul ales pentru acest review sa regăsesc un panel bun la fel cum s-a întâmplat în anul precedent.
După expunerea de mai sus, pot afirma ca rețeta pentru alegerea unui model entry-level, este următoarea:
- un panel FullHD IPS
- standarde TV implementate
- conectivitate
- construcție robustă, de calitate
- preț competitiv
iar dacă, regăsim și altceva în plus, cu atât mai bine.
La cele de mai sus, s-a adăugat și specificația Game TV ... și iată, s-a născut acest review.
Vezi care este pretul acum:
32LH530V 43LH541V
O precizare în plus. Televizorul fiind Game TV este nevoie și de un accesoriu pentru a utiliza jocurile, doar nu o să butonez telecomanda pentru asta.
LG s-a gândit și la acest lucru și a accesorizat aceste tipuri de televizoare cu un gamepad AN-GR700 compatibil Game TV. De regulă, acest gamepad se achiziționează separat dar eu am avut șansa de a prinde promoția prin care a fost oferit cadou împreună cu televizorul. Mai multe despre aceasta "telecomandă", în secțiunea dedicată.
Specificații
Această serie este construită în jurul unei arhitecturi hardware având codificarea M1A+ cu un sistem de operare lite, foarte asemanator cu webOS. Cert este ca am descoperit la acest TV o interfață utilizator total diferită față de ce era până acum pe sistemele entry-level de la LG.
Panelul este Direct LED FullHD IPS cu un unghi foarte bun de vizibilitate. Are o frecvență nativă de 50Hz si un PMI (Picture Mastering Index) de 900.
Pe partea de imagine mai vine cu Triple XD Engine, Active Noise Reduction și Dynamic Color Enhancer.
Sistemul audio este format din 2 difuzoare 2 x 10W. Regăsim și tehnologiile Clear Voice si Virtual Sound.
Pe partea de recepție TV are tot ce se poate implementa, adică regăsim standardele:
tuner analogic
DVB-C - recepție programe cablu
DVB-T2 - recepție programe digitale transmise terestru
DVB-S2 - recepție programe digitale transmise prin satelit
Slot Card CI+ versiunea 1.3
Pe partea de conectivitate voi detalia în secțiunea corespunzatoare.
Sa nu uităm că este un Game TV, adică are cateva joculețe implementate nativ. Se pot si instala alte jocuri de pe site lge.com/ro
Interesant este faptul ca această serie are și DVR, adică posibilitatea de înregistrare a emisiunilor pe suport extern (Hard Disk conectat pe USB).
Mai are, deasemenea, și un player multimedia integrat, capabil să redea fișiere multimedia de pe un HDD/Stick conectat pe USB.
Standarde suportate de acest player:
video:
.asf, .wmv
.divx, .avi: [codec MPEG-2, MPEG-4 Part2, DivX3.11, DivX4, DivX5,DivX6, XViD, H.264/AVC, Motion JPEG]
.mp4, .m4v, .mov: [codec MPEG-2, H.264/AVC, MPEG-4 Part2, XViD]
.mkv: [codec MPEG-2, MPEG-4 Part2, XViD, H.264/AVC]
.vob: [codec MPEG-1, MPEG-2]
.mpg, .mpeg, .mpe [codec MPEG-1, MPEG-2
.dat: [codec MPEG-1, MPEG-2]
.flv: [codec Sorenson H.263, H.264/AVC]
decodare audio: WMA Standard, WMA9(Pro), MP3, AAC, AC3, HE-AAC, LPCM, ADPCM, MPEG-1 Layer I, II, MPEG-1 Layer III (MP3), Dolby Digital
Dacă interesează dimensiunile, amintesc:
Grosime:
- în zona cea mai subțire: 20mm
- în zona cea proeminentă: 72mm
Dimensiuni fără stand: 733mmx436mmx72mm
Dimensiuni cu stand: 733*483*170
Sistem de prindere pe perete VESA 200x200
Vezi care este pretul acum:
32LH530V 43LH541V
Despachetare și asamblare
Am ridicat coletul de la curier. Și de această dată, coletul a ajuns în bune condiții.
Curiozitatea a fost imensă. Am scos panelul din cutie.
Observați că nu este un televizor slim. Nici nu mă așteptam la asta. Panelul este DirectLED, cu led-urile de iluminare dispuse în spatele panel-ului. În schimb, acest tip de panel îmi crează siguranța că ecranul va avea o luminozitate constantă pe toată suprafața lui. O să vedem dacă se și concretizează.
Am mai remarcat prezența unui set de butoane de tip click dispuse în partea de jos a tv-ului. Joystick-ul prezent la seriile superioare a fost înlocuit cu un set de butoane. LG merge in continuare pe dispunerea acestora în partea de jos, sub siglă.
Vă mai ofer o poză cu dispunerea difuzoarelor și lăcașul pentru prinderea tălpilor suport.
Pe lângă panel, în pachet, am mai găsit și următoarele:
Cum ziceam pe la începutul articolului, suplimentar am primit si o telecomandă de tip gamepad.
Se pare ca a devenit o obișnuință sistemul suport format din 2 tălpi atașate de televizor. Nici acest model nu face excepție.
În acest caz, dimensiunea mai mica a televizorului (mă refer la ecranul de 80 cm) face ca distanța dintre suporți să nu fie deranjată la așezarea televizorului pe o măsuță.
Sistemul de prindere pe perete este VESA 200x200 .
Dacă te interesează si un suport pentru acest TV, ai posibilitatea să alegi unul dintre ACESTE modele.
Asamblare
Acum, dacă am reușit sa asamblăm componentele, ar fi cazul să avem o imagine de ansamblu al acestuia, din mai multe unghiuri:
Televizorul arată bine, are o construcție robustă și este foarte bine finisat. Are un design și o cromatică care oferă un aspect 'metalic'. Mai este de remarcat și textura frumoasă a materialului din spatele ecranului, dar nu știu în ce măsură contează acest aspect.
Deși nu este un televizor subțire, nu este deloc deranjant acest aspect.
Conectivitate
M-a surprins în mod plăcut câteva facilități, pe care, sincer să fiu, nu mă așteptam să le regăsesc la această serie. Este vorba de intrare RF satelit și DVR-ul integrat.
Să le luăm pe rând. Deci, la aceste modele avem:
- tuner analogic si digital DVB-T2, DVB-C, DVB-S2
- slot card CI+ 1.3
- video componente si SCART
- 2 porturi HDMI
- 1 port USB 2.0 prin care se poate atașa un HDD/Stick la tv pentru redare de conținut multimedia sau înregistrare de emisiuni.
Accesorii
După cum ne-am așteptat tv-ul vine însoțit de telecomanda standard:
Bonus, am primit si telecomanda gamepad LG AN -GR700 .
Acest GamePad este o telecomandă standard cu alte butoane, dispuse într-o manieră ergonomică pentru jocuri.
Afirm că este o telecomandă, întrucât transmiterea comenzilor spre televizor se face prin infraroșu.
Cele doua telecomenzi, împreună, arată așa
Prima impresie
După ce m-am jucat puțin cu acest TV, vin cu un prim set de impresii:
Nu pot să nu remarc interfața asemănătoare webOS, cu carduri gen aplicații. Până și setările sau afișarea informațiilor despre programul TV sau transmisie îmi este foarte familiară (webOS like). În plus, ca să zic așa, sistemul de operare simplu, face ca timpul de reacție al televizorului la comenzi sa fie instant . Comparativ cu modelele anilor precedenți diferența este copleșitoare.
Telecomenzile au un unghi de acțiune foarte bun.
Am mai remarcat calitatea excelentă a imaginii fără a necesita reglaje suplimentare. Am setat doar modul Eco pe mediu (era pe minim).
Panel-ul este iluminat uniform, nu are nici urmă de clouding/bleeding. Imaginile în mișscare se vad bine.
Sunetul este de calitate.
Jocurile sunt simple, pentru copii. Există și posibilitatea de a instala jocuri de pe un stick, din cele disponibile pentru download de pe site-ul producătorului.
Player multimedia integrat cu posibilitatea de a reda conținutul unui HDD sau stick conectat pe usb.
La minusuri am să trec lipsa decodării sunetului DTS. Dacă aveți astfel de filme va trebui să le prelucrați în alt format.
Pentru cei interesați are și înregistrare (DVR) pe suport extern.
O facilitate nou introdusă este posibilitatea de export/import a listei de canale.
Vezi care este pretul acum:
32LH530V 43LH541V
Punerea în funcțiune
Vă dați seama ca abia am așteptat să pornesc acest televizor, nu prin prisma specificațiilor ci, din dorința de a vedea ce oferă această serie.
Prima pornire / setarea inițială este foarte asemănătoare cu procedura existentă pe seriile mai mari. Așa cum ziceam mai sus, interfața îmi crează un sentiment de deja-vu (webOS).
Primii pași constau în setarea regiunii și a limbii utilizate.
Urmează setarea programelor TV recepționate. Eu am furnizor de cablu RDS și am setat TV-ul ca atare.
Întrucât am introdus si CAM Card-ul DIGI, imediat după terminarea scanării programelor, tv-ul a lansat și procedura de inițializare a acestui modul.
O facilitate mult apreciată este posibilitatea exportului și a importului listei de canale sub forma unui fișier pe un stick.
De notat este faptul că regăsim această facilitate ca "standard de serie" aproape pe toate modelele LG 2016.
Gata. Avem un tv perfect funcțional. Ce mi-a plăcut la acest model, și cred că va fi un aspect apreciat de cei care vor cumpăra acest tv, este faptul ca setările și reglajele sunt adecvate. Nu am considerat necesar să modific setările imaginii. Am setat doar modul Eco pe mediu.
De asemenea, mi-a plăcut foarte mult interfața. Repet....nu mă așteptam la această serie. Este identică cu cea din webOS.
În avans, câteva imagini cu setări de imagine:
La fel și afișarea informațiilor despre programul TV. A dispărut acea bandă fără transparență, locul ei fiind luat de zone translucide cu informațiile relevante, accesibile prin apăsarea a 2 butoane: Info și OK .
Imaginea afișată este excelentă. Luminozitatea este in regula dacă am setat modul Eco pe mediu iar temperatura culorilor mi se pare potrivită.
Să vedem concret:
Să nu uităm ca TV-ul este Game. Adică vine cu 3 joculețe preinstalate.
Vezi care este pretul acum:
32LH530V 43LH541V
Setări și opțiuni
Așa cum afirmam mai sus, interfața este foarte asemănătoare cu cea din webOS. Paleta de setări este mult mai complexă față de ce regăseam până acum pe aceste modele.
Pe partea de setări am să încep prezentarea opțiunilor regăsite în secțiunea de setare a imaginii.
După cum veți observa, nu am făcut multe modificări față de ce setările inițiale.
Se pot seta atât valorile individuale pentru intensitatea Led-urilor, luminozitate, contrast sau claritate, respectiv modificarea temperaturii culorilor, pe de o parte, precum și stabilirea unor parametri de procesare a imaginii.
Imaginea afișată este excelentă. Nu am considerat necesar să mai modific nicio valoare din cele prestabilite, cu excepția setării ECO.
Bineînțeles, fiecare își poate ajusta setările după preferință. Totul ține de gusturi.
Vezi care este pretul acum:
32LH530V 43LH541V
În ce privește sunetul, avem și aici o serie de setări care se pot face. Nu pot să afirm că sunetul este destul de bun. Nu poate fi comparat cu sistemul audio de pe seriile mai mari, dar face față doleanțelor unui utilizator obișnuit. Volumul mai proeminent al carcasei avantajează acustica sistemul audio iar construcția robustă preîntâmpină apariția de sunete/vibrații/rezonanțe nedorite la volum mai mare.
Alte setări și opțiuni sunt pe partea de programe, mai sunt câteva setări generale și despre accesibilitate
Acum vom intra puțin și în sfera Smart tv-urilor. De ce ? Pentru că această serie se inspiră de la frații mai mari și împrumută câteva aspecte, cum ar fi, sistemul de carduri pentru aplicații.
Așa cum vedem în următoarea imagine, în partea de jos, se evidențiază o lista de opțiuni, accesibile prin butonul "SMART" (căsuța) de pe telecomandă.
Printre aceste aplicații/card-uri avem:
- acces la un set de setări rapide
-ghid tv
- lista de programe
- aplicație pentru gestionarea programelor
- jocuri TV. Există o listă de joculețe simple preinstalate și mai există posibilitatea de a descărca altele de pe site producătorului.
Media player
Știu că abia așteptați să vedeți cum funcționează aplicația pentru redarea conținutului multimedia.
Cu această ocazie vom face și un test de imagine.
Așadar am conectat un HDD extern care se alimentează direct prin USB. Nicio problemă de funcționare. Are suficient curent pentru funcționare.
Dacă aveți nevoie de un Hard Disk extern va recomand un Western Digital din această listă .
Accesăm aplicația și vedem conținutul HDD.
Pe acest HDD am și câteva fișiere imagine cu ajutorul cărora pot sa fac câteva teste de imagine.
Din testele făcute, și am încercat să surprind cât mai bine și acest aspect, imaginea afișată pe ecran este uniformă, fără efecte nedorite de clouding/bleeding. Iluminarea neuniformă a ecranului este poate apare chiar și la panelurile de tip Direct LED, cum este acest model. Se pare ca televizorul din acest review, și implicit modelele acestei serii au un panel bine realizat.
Vedeți acest lucru în imaginea de mai sus cu imaginea gri în full screen. Pentru a testa iluminarea panelului am setat timpul de expunere al aparatului foto pe o valoare mai mare.
În cele ce urmează am să trec în revistă principalele setări ale playerului.
Observați cum arată opțiunile afișate pe ecran. Testele sunt făcute pe un fișier .mkv .
Primul lucru remarcat este că playerul recunoaște implicit subtitrarea dar trebuie setat codul de pagină pe Latin2 pentru a afișa corect diacriticele.
Setările de imagine sunt foarte asemănătoare cu cele pentru programele TV. Opțiunile de meniu sunt practic un set ceva mai restrâns din cele afișate pentru canalele TV.